Jag blir alltid så stressad när jag ska börja skriva en tentan. Jag vet aldrig vart jag ska börja, och jag stressar alltid upp mig själv! När jag blir stressad har jag svårt att skriva och formulera mig och tillslut sitter jag där och vet inte vad jag ska svara! Känner du igen dig?

 

Jag har därför kommit på en sjukt bra teknik för hur man ska lägga upp själva tentaskrivande och detta tänkte dela med mig till er nu! Se nedan:

 

STEG 1 - Lösblad

När jag väl sitter på tentan ser jag till att jag har många lösblad som jag kan rita och kladda på.

 

STEG 2-En fråga i taget

När jag fått in tentan läser jag en fråga i taget och skriver ner allt jag kan om varje fråga i form av punkter, ritningar och stödord.

 

STEG 3-Fördjupning

När jag kar skrivit ner något på varje fråga kan jag nu känna mig lugn eftersom jag vet att jag har skrivit något på varje fråga. Därefter går jag igenom hela tentan, fråga för fråga och "fördjupar" mig i varje fråga för att se om jag kan lägga till något.

 

STEG 4- Formulering

Nu är det dags att börja formulera varje fråga och det blir alltid lättare när man ser sina punkter. Använd även här ett lösblad, detta för att om du vill ändra något innan du ska "renskriva" så kan du göra det.

 

STEG 5-Renskrivning

Sen är det dags att "renskriva" för att sedan lämna in tentan.

 

STEG 6- Läsa igenom

Läs alltid igenom frågan och dina svar för att se så att du svarar på frågan och om du har en röd tråd i ditt skrivande. Har du koll på läget så är det dags att lämna in!